Μπαχαρικά

Τα περισσότερα μπαχαρικά είναι καρποί φυτών. Άλλα είναι φλοιοί, ρίζες, σπόροι, δάκρυα που «τρέχουν» από τους κορμούς ή και στίγματα όπως στην περίπτωση του κρόκου. Δεν έχουν όλα την ίδια προέλευση. Τα περισσότερα παράγονται στην Ινδία, τη νοτιοανατολική Ασία και την Κίνα. Η καυτερή πιπεριά, το μπαχάρι και η βανίλια ήρθαν από την Αμερική, ενώ παρά πολλά προέρχονται από ιθαγενή φυτά της εγγύς Ανατολής.

Κι αν σήμερα τα μπαχαρικά υπάρχουν σε αφθονία στις αγορές και σε πολύ προσιτές τιμές, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Κάποτε ήταν δυσεύρετα, ακριβά και πολύτιμα. Γι’ αυτό και το εμπόριό τους ξεκίνησε νωρίς και άνθισε για πολλούς αιώνες, ανοίγοντας τους περίφημους «δρόμους των μπαχαρικών» από την ανατολή -κυρίως την Ινδία- προς τη δύση και βάζοντας σταδιακά στο κερδοφόρο «παιχνίδι» της μεταφοράς τους στην Ευρώπη ένα σωρό λαούς, από τους Εβραίους του Σολομώντα ως τους Άραβες και τους Αιγυπτίους και από τους Βενετσιάνους ως τους Πορτογάλους, αλλά και τους Ισπανούς, που αναζητώντας έναν πιο εύκολο και ακίνδυνο δρόμο για την Ινδία, εμπιστεύτηκαν τα οράματα του Κολόμβου με αποτέλεσμα -εξ αιτίας των πολυπόθητων καρυκευμάτων- να ανακαλυφθεί μια ολόκληρη ήπειρος!

Σήμερα πια που οι «δρόμοι των μπαχαρικών» είναι ορθάνοιχτοι τα «αποξηραμένα τμήματα φυτών που περιέχουν αρωματικές, πικάντικες και καυστικές ουσίες -γνωστά και ως καρυκεύματα και μυρωδικά» γεμίζουν τις κουζίνες και πλουτίζουν τις συνταγές κάθε εθνικής γαστρονομίας σ’ όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας τις γεύσεις ή δημιουργώντας καινούργιες. Ο κατάλογός τους δεν έχει τέλος: πιπέρι, τσίλι,μπούκοβο, βανίλια, γαρίφαλο, μπαχάρι, κύμινο, μοσχοκάρυδο, σαφράν (κρόκος), κανέλα, κάρδαμο, κάρυ, ρίγανη, σινάπι, γλυκάνισο, δάφνη, δενδρολίβανο, θυμάρι…

Προβολή ως Πλέγμα Λίστα

Στοιχεία 1-16 από 42

Σελίδα
ανά σελίδα
Φθίνουσα ταξινόμηση
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα

Στοιχεία 1-16 από 42

Σελίδα
ανά σελίδα
Φθίνουσα ταξινόμηση