Λάδια - Ξύδια - Σως

Εγγραφείτε στο RSS Feed
Λάδια - Ξύδια - Σως

Ελαιόλαδο:Στην αρχαία Ελλάδα ήταν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής. Όπως και σήμερα έτσι και τότε υπήρχαν διάφορες ποικιλίες λαδιού, με τρεις κατηγοριοποιήσεις. “Ωμοτριβές” ή “ομφάκινον” ονομαζόταν το αρίστης ποιότητας και παραγόταν από ελιές αγουρωπές. Το “δεύτερον γεύματος” ήταν το καλής ποιότητας λάδι. Τέλος το “χυδαίον έλαιον” αποτελούσε το κατώτερης ποιότητας λάδι από ελιές υπερώριμες ή χτυπημένες.

Ξύδι:Η ιστορία του ξυδιού ξεκινάει απο πολύ παλιά. Η παλαιότερη γνωστή χρήση ξυδιού, χρονολογείται περίπου πριν απο 10.000 χρόνια, ενώ το αρωματικό ξύδι φαίνεται πως παράγεται και να πωλείται ως εμπορικό προϊόν εδώ και περίπου 5.000 χρόνια. Αναφορές για τη χρήση ξυδιού έχουμε απο τους Βαβυλώνιους, του Αιγύπτιους,τον Ιπποκράτη, τους Κινέζους μέχρι και σήμερα. Οι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν ευρύτατα στη μαγειρική και φαίνεται να είναι οι πρώτοι που διέκριναν διαφορές στην ποιότητα σύμφωνα με τον τόπο προέλευσης. Για τους Ρωμαίους αποτελούσε το βασικό ποτό, αναμιγμένο με νερό.

Χυμός Λεμονιού:Ο χυμός του λεμονιού είναι πλούσιος με αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες, βιταμίνες B και C, φλαβονοειδή, φώσφορο, κάλιο, υδατάνθρακες, και πτητικά έλαια. Διαθέτει αντιβακτηριδιακές, αντιικές, και ανοσοποιητικές ιδιότητες.

Πετιμέζι:Το σκούρο αυτό παχύρρευστο ελιξίριο γλυκαίνει τον ουρανίσκο του ανθρώπου εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Σήμερα, το πετιμέζι, το κολλώδες σιρόπι που φτιάχνεται βράζοντας και ξαφρίζοντας τον μούστο (τον χυμό των πατημένων σταφυλιών πριν αρχίσει η διαδικασία της ζύμωσης), το βρίσκουμε σε περιοχές και σε χωριά σε όλη την Ελλάδα όπου οι κάτοικοι παράγουν το δικό τους κρασί και σε επιλεγμένα ράφια ορισμένων καταστημάτων στις πόλεις. Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν δημιουργήσει ένα είδος αξιολογικής κλίμακας για τον μούστο που διαφοροποιούσε το γλυκαντικό από το πόσο είχε βράσει και πήξει. Υπήρχε ο γλεύκοςπου εκτιμάται ότι ήταν κάτι που έμοιαζε με τον φρέσκο μούστο από υπερβολικά ώριμα σταφύλια. Το έψημα ήταν συμπυκνωμένος χυμός σταφυλιών με την πυκνότητα του μελιού, που συχνά το αντικαθιστούσε. Ο εψετός ήταν λίγο λιγότερο πυκνός.

Προβολή ως Πλέγμα Λίστα

14 είδη

ανά σελίδα
Φθίνουσα ταξινόμηση
Προβολή ως Πλέγμα Λίστα

14 είδη

ανά σελίδα
Φθίνουσα ταξινόμηση